5 ouderwetse superfoods voor borstvoedende supermama's

 

Donderdag 13 februari 2014

Superfoods mag dan een modern begrip zijn, onze uit de kluiten gewassen voorouders wisten er al heel wat van. Met name borstvoedende moeders kregen wat extra’s. Borstvoedende moeders moeten immers hard werken. Zaak dus om gezond en voedend te eten om te zorgen dat hun energie op peil blijft. Maar ook om voedingsstoffen aan te vullen, die met de moedermelk aan het kind wordt meegegeven. Onze voorouders hadden speciale voedingsgewoonten voor vruchtbare, zwangere of voedende vrouwen. Omdat ze wisten dat in deze bijzondere tijd iets extra’s nodig was. Voor de moeders, maar ook voor het pasgeboren kind, om het optimale bouwstenen te bieden voor een gezond lijfje. 5 rasechte superfoods die onze uit de kluiten gewassen voorouders op hun lijst hadden staan:

1. Levertraan – dé nummer één superfood voor mama’s, mama’s to be en kleintjes. Levertraan biedt vooral ook voedingsstoffen waar we met ons westerse dieet vaak flink tekort aan hebben. Vitamine A en D (in de juiste verhouding, waardoor de kans op overdosering van één van beide een stuk kleiner is) zorgt voor een stevig skelet legt de basis voor een gezond lijfje. De vetzuren in levertraan zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen.

2. Boter – over zuivel gaan een heleboel verhalen de ronde. Voor wie niet allergisch of intolerant is, kan zuivel wel degelijk een echt superfood zijn. Mits van gezonde, grasgevoerde dieren die lekker buiten lopen. Zoals het hoort. Echte boter van blije, gezonde koeien bevat goede vetten en vitamine D, A en K2, allemaal superbelangrijk voor een gezonde groei.

3. Zelfgetrokken bouillon – een ouderwetse, zelfgetrokken bouillon van beestenbotten (bijvoorbeeld mergpijp, kippenbotjes of visgraten) levert een schat aan mineralen, waaronder calcium, in een vorm die voor het lichaam ook écht goed op te nemen is. Calcium in deze goed opneembare vorm vind je verder alleen in rauwe zuivel (pasteurisatie maakt de calcium moeilijk beschikbaar voor het lichaam).

4. Eieren – vooral de dooier is een echt superfood. Rijk aan cholesterol…. Huh, cholesterol? – ja, cholesterol! Een stof die onterecht een slechte naam heeft gekregen. Cholesterol is nodig voor de aanmaak van celwanden, om vetten te kunnen verteren en voor de aanmaak van vitamine D en hormonen in het lichaam. Cholesterol lijkt zelfs een beschermende werking te hebben bij infecties en ontstekingen. Moedermelk bestaat voor ongeveer de helft uit cholesterol. Dus: een ei, hoort erbij!

5.Vette vis
– de vetzuren die je in vis vindt (heel toepasselijjk: visvetzuren), vind je maar moeilijk in andere voeding. Ze zijn essentieel voor een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel.

Wat een vette hap, denk je nu. En precies dat is het. Vetten, en vooral - in tegenstelling tot wat nog steeds vaak geadviseerd wordt - verzadigde vetten zijn broodnodig voor onszelf en de ontwikkeling van baby’s en kinderen. He gelukkig, kunnen we eindelijk weer eens dik roomboter smeren!

Marit Verwer is holistisch health coach, creatieve duizendpoot en mama van 2. Als Superfoodmama inspireert en begeleidt ze mama’s naar meer energie, meer gezondheid en meer genieten voor zichzelf en hun gezin. Marit ontwikkelde het unieke online groepsprogramma Stralende Mama Supermelk waarmee ze borstvoedende moeders tips, inspiratie en steun tijdens de borstvoedingsperiode geeft. Stralende Mama Supermelk

Superfood is voor haar alles wat werkelijk voedend is. Niet alleen de hippe zaadjes uit de natuurwinkel, maar ook de traditionele superfoods uit eeuwenoude kennis van onze voorouders: een heet bad, een strandwandeling, een fijne yogales, een warme knuffel van een vriend. Allemaal superfoods. Door deze holistische aanpak en het kunnen delen met andere vrouwen zijn de programma’s van Superfoodmama interessant, inspirerend en … ja, voedend. Je vindt Superfoodmama online op Superfoodmama.blogspot.com en op facebook: facebook.com/superfoodmama


facebook