7 manieren om makkelijker te mediteren

 

 

Mindfullness, yoga, zen: overal word ik om de oren geslagen met de rust in mijzelf te vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan. Zittend op mn kussentje dwalen mijn gedachten af naar mijn roodstand, ondertussen zeuren mijn katten standaard om eten en mn dochter gilt waar haar fietssleutel is. Zucht, echt rustig word ik er niet van. Toch zijn er een aantal tips waar ik dagelijks wat aan heb:

 

1. Oefening baart kunst
Inkoppertje, maar wel waar. Toen ik net begon met mediteren 10 jaar geleden durfde ik niet eens mn ogen dicht te doen. Na 10 jaar met soms tussenpozen van een aantal maanden oefenen, lukt het me best heel aardig. Don't give up!

 

2. Maak er een vast ritueel van
De ene dag wel en de andere dag niet, werkt niet echt. Althans bij mij, want al snel nemen de dagen 'niet' de overhand. Het moet net als tandenpoetsen worden, als je het niet doet voel je je gek. In India zeggen ze doe iets 7x7. Na 49 dagen zit het in je systeem. Ik spreek je over 49 dagen!
 
3. Keep it simple
Je kent dat wel: voordat je gaat beginnen moet het opgeruimd zijn, de wierook aan, de kaarsjes, muziekje, je moet je nog even douchen, je favoriete yogabroek aan, je bed nog opmaken en voordat je het weet is je kostbare kwartier voorbij. Vergeet dat plaatje in je hoofd, no excuses: gewoon gaan zitten.

 

4. Verwacht niets
Heb je ook zo'n vriend of vriendin die altijd de mooiste spirituele ervaringen heeft? Ze zien licht, ze horen de engelen en God geeft hen persoonlijke boodschappen. Grrrr. En ik maar bikkelen op mn kussentje, wachten tot de eerste de beste heilige tijd voor mij heeft. Forget about it. Het gaat niet om de spirituele ervaring, het gaat er niet om iets te bereiken. Laat het los, er is NIETS!
 
5. Houd je aan een bepaalde richting
Toen zen het niet snel genoeg voor me deed, ging ik mediteren met een mantra, na een tijdje switchte ik naar een andere mantra, toen las ik dat ik me concentreren op een kaars mij verlichting zou brengen en uiteindelijk was ik de weg kwijt. Stop. Zoek uit wat bij je past en stick to it. Ga de diepte in, niet de breedte.
 
6. Stop op het hoogtepunt
De gouden tip. Na jarenlang bikkelen las ik een boek van lama huppeldepup rinpoche. De goede raad die ik daar las heeft me gebracht tot waar ik nu ben. In plaats standaard een kwartier tot half uur te ploeteren, adviseert hij om in beginsel 1 minuut te zitten totdat je de discipline te pakken hebt en bovendien te stoppen op het fijnste moment. Je 'mind' herinnert zich dat moment en wil de volgende keer graaaaaag mediteren. Ook al is er rommel en ook al schreeuwen je kinderen en je kat en sta je dik in de min!
 
Veel succes!

Jacqueline Holterbosch is mens, moeder, redacteur, yoga- en meditatiedocent. Zij schrijft en verzamelt artikelen op het gebied van gezondheid, spiritualiteit, seksualiteit, schoonheid en human interest.

 

Wil je ook publiceren? Mail ons op heppiedepeppie@hotmail.com.


facebook