Spiritueel en succesvol ondernemen: 8 stappen

Financiële crisis heeft nadelen maar kent ook zeker voordelen. Ik word weer gedwongen om supercreatief te zijn. Met geld, maar vooral ook met ideeën. 300 sollicitatiebrieven verder is het misschien echt eens tijd om eigen ondernemer te worden. Maar jee, hoe moet dat als creatief maar chaotisch wonder? Met bewondering kijk ik naar ondernemers die het allemaal schijnbaar gemakkelijk af gaan en hun hand niet omdraaien voor de stress van de maandelijkse omzetbelasting, kamer van koophandel, acquisitie om nog niet te spreken over de onzekerheid van inkomsten zonder veilig vangnet van het maandelijkse loonstrookje. Help! Saskia Bussink, ondernemerscoach, geeft ons 8 tips:

 

Stap 1: Zet je droom op papier

Schrijf ongecensureerd op wat je het liefste zou willen doen. En: hoe je leven er over 3 of 5 jaar uitziet. Ga ervan uit dat je alles kunt kiezen wat je wilt zonder enige beperking. Door je intentie duidelijk op te schrijven geef je richting aan je toekomst en komen er dingen op je pad….

 

Stap 2: Werk elke dag 5 minuten aan je droom

Wachten tot alles naar je toekomt is ook waar, maar het mes snijdt aan twee kanten. Dus: kom in actie: doe iedere dag minimaal één actie die 5 minuten van je tijd kost. Mijn droom is bijvoorbeeld om, zodra de kinderen op zichzelf wonen, iedere winter 3 maanden in zuid-Spanje te vertoeven. Een minimale actie op een dag kan zijn: beginnen met Spaans leren, onderzoeken op welke manier ik daar kan verblijven, uitzoeken welke plaatsen mij interessant lijken, een website bezoeken, nu alvast een voorproef-vakantie boeken, uitvinden hoe ik daar inkomen genereer. 

 

Stap 3: Volg je passie

Voel waar je hart sneller van gaat kloppen. Waarvoor kan ik je 's nachts wakker maken? Wat doe je voor iemand, ook als je er niks voor zou krijgen? Als je het niet weet, ga zoveel mogelijk dingen doen. Stop direct als je weerstand voelt en ga door naar het volgende. Gegarandeerd dat je je passie vindt.

 

Stap 4: Go with the flow

Denken dat de dingen waar je niet goed in bent een uitdaging zijn, helpt niet werkelijk. Juist dat wat je gemakkelijk af gaat, daar ligt je kracht. Dus weet waar je goed in bent en zie dat daar  je werkelijke kwaliteiten liggen. Belangrijker nog: je plezier! Als jij weet waar je goed in bent, hoef je daar alleen maar beter in te worden. Stel, je kunt goed organiseren, hoe fijn en betrekkelijk gemakkelijk is het om jezelf nog verder te specialiseren in het organiseren. In plaats van iets te leren waar je van nature al niet goed in bent. 

 

Stap 5: Jouw passie vervult de wensen van je klant

Als je je passie en je kwaliteiten kent, is de volgende stap om te onderzoeken waar je klanten mee worstelen. Vind uit waar jouw klant behoefte aan heeft. Doe marktonderzoek. Welke problemen kun jij met je passie en je kwaliteiten oplossen? 

 

Stap 6: Focus

Ga de diepte in, in plaats van de breedte. Beter 2 dingen waar je goed in bent dan 10 vage dingen met vage kwaliteiten. Kies 1 of 2 zaken in je onderneming waar je helemaal voor gaat. Wil je graag je bedrijf uitbouwen en meer omzet genereren? Focus daar op. De verleiding is groot: de dagen vliegen voorbij en voor je het weet, is er weer een week voorbij waarin je veel bent afgeleid en dingen hebt gedaan die niet echt bijdroegen aan je hogere doel. Tip: begin je werkdag met focussen: wat wil ik, wat is mijn doel en wat draagt daaraan bij vandaag? Doe dit voordat je Facebook opstart en je mail checkt. 

 

Stap 7: Straal persoonlijk

Je persoonlijke uitstraling is belangrijk. Dan geloven je klanten jou. Dus breng je binnenkant naar buiten. Zorg dat je je goed voelt zodat je kunt stralen. Uitstraling is je etalage: je kwaliteit, je producten en je dienstverlening komen zo pas goed tot hun recht! Pas je kleding aan op hoe je je goed voelt en wat je wilt uitstralen.  

 

Stap 8: Straal zakelijk

Ja nogmaals stralen, want behalve je persoonlijke uitstraling heeft ook je zakelijke uitstraling een belangrijke aantrekkingskracht. Met een goede authentieke huisstijl en een logo dat bij jou past, trek je de juiste klanten naar je toe. Trek één lijn in het gebruik van je huisstijl zodat je herkenbaar bent. Laat je logo en kleuren van je huisstijl overal terugkomen: op je facebookpagina, je visitekaartjes, je website, je facturen.

 

Succes met jouw eerste stap naar succes!

 

Saskia Bussink van www.stralendondernemen.nl helpt jou als ondernemer met het in de wereld brengen van jouw passie. Ze helpt je stralen en zo meer klanten en meer omzet naar je toetrekken. Saskia heeft een Centrum voor Stralend Ondernemen. Hier geeft ze coachings, workshops en trainingen op het gebied van plannen maken, marketing, acquisitie, sales, financiën en nog veel meer. De coachings en trainingen geven je inzicht op je kracht, je passie en ook je angsten over het ondernemerschap. Daarnaast geeft Saska ook hele praktische trainingen.

Wil je meer tips? Zet Saskia in als jouw coach en krijg weer zin en moed om die stralende, succesvolle ondernemer te worden!

 
Ook jezelf, je bedrijf of je workshop in het zonnetje zetten door een artikel? mail naar heppiedepeppie@hotmail.com

facebook