9 dingen die je geluk in de weg staan

Wie wil er nou niet gelukkig zijn? Ik wel. Iedereen heeft denk ik wel de neiging om vooral te streven naar geluk, naar de leuke momenten. Niks mis mee. Maar dus toch wel. Want het schijnt dat door alleen te streven naar geluk, en pijn te willen vermijden, we nou juist minder gelukkig worden. Juist af en toe pijn en verdriet voelen blijkt ons het vermogen te geven meer geluk te voelen. Een professor van de Universiteit van Houston zei het onlangs in haar toespraak ‘De kracht van kwetsbaarheid’: doordat we weglopen van pijnlijke gevoelens hebben we minder vermogen om geluk te voelen. Door pijn te vermijden, stompen gevoelens van plezier, dankbaarheid en geluk af. Met andere woorden onze natuurlijke neiging om pijn te vermijden en de vele middelen die daartoe in het moderne leven bestaan, staan tevredenheid in de weg.


Kahlil Gibran zegt niets anders. De negentiende-eeuwse dichter/filosoof schrijft over pijn: “Pijn splijt je doormidden zodat er meer geluk in je past.” En ook Boeddha leert ons dat geluk en pijn twee zijdes zijn van dezelfde medaille; als je geluk wilt ervaren, moet je bereid zijn ook pijn te ervaren.


Tegenwoordig zijn er genoeg middelen en manieren om juist geen pijn te ervaren. Hieronder de 9 fouten die we mogelijk maken in ons moderne streven naar geluk:


1. Je legt teveel nadruk op gelukkig zijn
Door je te veel te concentreren op het bereiken van geluk kun je je juist ongelukkiger voelen. Omdat je steeds meer met je doel in de toekomst bezig bent in plaats van in het hier en nu te zijn. Een studie aan de Universiteit van Denver laat zien dat mensen die een hogere druk op zichzelf leggen om gelukkig te zijn, dagelijks meer eenzaamheid ervaren dan mensen in dezelfde situatie die dat niet deden….

 

2. Je uit je gevoelens te weinig
Dipjes of DIPPEN met een hoofdletter zijn nu eenmaal onvermijdelijk en ze horen erbij. Constant zwelgen in je verdriet en alleen maar klagen, gaat je geen goed doen. Maar geen liefdevolle aandacht geven aan je verdriet en teleurstellingen van tijd tot tijd, is slecht voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid. Beiden cruciaal voor geluk. Een potje huilen bijvoorbeeld is een natuurlijke reactie van het lichaam om het leven te verwerken. Ook praten en het delen met je dierbaren wat er in je leeft, wat dat ook is, helpt om je beter te voelen. Ook ‘linken’ is een mooie manier om te leren bewust te zijn hoe je voelt en hoe dit te delen met een dierbare.

 

3. Je deelt teveel
Social media maakt dat we bijna alles delen met de hele wereld. Dit is van invloed op onze relaties en met name liefdesrelaties. De grens tussen wat je met je publieke vrienden deelt en de exclusieve info die je normaal gesproken alleen met je partner deelt, vervaagt, waardoor specifieke intieme details van je leven minder speciaal worden voor de relatie. Sluit de gelederen en houd genoeg dingen exclusief voor je partner. Onder andere dat maakt hem of haar speciaal.

 

4. Je zit teveel op Facebook en je telefoon
Met andere verbinden is een sleutel tot geluk. Toch voorspellen wetenschappers dat de voortdurende activiteit op het sociale netwerk, ten koste zal gaan van ons algehele welbevinden en positieve levenshouding. Onderzoekers toonden aan dat hoe meer deelnemers op Facebook zaten, des te beroerder ze zich gingen voelen.
Bovendien, door met je hoofd constant in die virtuele wereld te zitten, mis je net even dat leuke moment van je kind, die mooie vogel op die tak in de tuin en de eerste lentezonnestraal die zo mooi naar binnen schijnt….
Wil je echt leren verbinden? Ga minstens een keer per jaar naar een of andere groepsweek, veel gezelliger en real life!


5. Je wilt echt alles uit het leven halen
Je mag dan denken dat alles uit je leven halen op werk-, sociaal-, privégebied – je de ultieme vervulling brengt, in werkelijkheid gebeurt het tegenovergestelde. Juist door alles uit het leven proberen te halen, keldert je geluksgevoel. Je wordt ontevredener en vindt alles wat een beetje gewoon is saai; je bent constant op zoek naar de volgende kick. Mensen die op de top van alles willen zijn, zijn een risicogroep voor depressie en burn-out omdat ze teveel druk op zichzelf en het leven leggen. Mensen met een meer realistische en nuchtere visie op het leven blijken beduidend gelukkiger.
Want het leven is vaak heel gewoon opstaan, eten, voor de kinderen zorgen, werken, schoonmaken, eten koken, de vuilnisbak buiten zetten, ruzie maken, een rustige avond hebben, douchen en weer naar bed gaan. Het is de kunst om in het gewone, het bijzondere te kunnen zien. Beter dan alles te hebben in het leven, is om dat te hebben wat echt belangrijk voor je is…


6. Je staat niet stil bij het verleden
In het verleden leven draagt niet echt bij aan je geluksgevoel. Maar nostalgische gevoelens kunnen je wel in de goede richting sturen en waardevolle geluksgevoelens oproepen. De gelukkige momenten in je leven zijn een soort blinkende schat in jezelf. Mensen die regelmatig bewust terugkijken op liefdevolle en dierbare momenten van hun leven, blijken beter bestand tegen het leven. Af en toe terugkijken helpt om het heden meer betekenis te geven. Pijnlijke gebeurtenissen die toen een ‘why me-gevoel??’ gaven, kun je in retroperspectief beter begrijpen en zelfs waarderen. Dus haal dat fotoalbum en die homevideofilmpjes tevoorschijn en zwelg en vooral geniet en wees dankbaar voor al die prachtige momenten!

 

7. Je beweegt te weinig
Ehm… het is inmiddels allang geen geheim meer dat een gezonde levensstijl een belangrijke variabele voor geluk is. Dagelijks bewegen helpt om je gevoel van welbevinden te stabiliseren. Zelfs van een wandelingetje komen al endorfinen vrij; je kunt je beter concentreren, je humeur verbetert, je ziet er beter uit en slapen gaat ook een stuk beter. Dus kom van die bank af!


8. Je houdt teveel vast aan hoe het nu is
Laten we zeggen dat je carrière en je persoonlijke omstandigheden op het eerst oog zijn zoals je het je had voorgesteld. Je leventje kabbelt lekker voort. Hmm toch knaagt er af en toe iets en is er dat irritante stemmetje dat zegt dat er iets niet klopt… Maar oef, als je daarnaar zou luisteren zou je een andere baan moeten zoeken, misschien wel minder verdienen, meer onzekerheid hebben of je zou iets moeilijks moeten bespreken met je partner met alle gevolgen van dien…. Nee, je wilt vasthouden aan hoe het nu is.
Het menselijk brein is er van nature op ingesteld om verlies te vermijden, maar juist dit vermijdingsgedrag veroorzaakt veel stress en weerhoudt je van werkelijk geluk. ‘Geluk begint, waar je comfort zone eindigt’ wordt wel eens gezegd… Spring af en toe eens in het diepe en durf!

 

9. Je mediteert niet
Wetenschappelijke studies bewijzen dat er een direct verband is tussen mediteren en geluk. En met reden, want tijd inruimen voor mindfull leven en dagelijks mediteren helpen om positief en gelukkig in het leven te staan. Je wordt er bovendien ook nog slimmer van. Door meditatie maakt ons brein nieuwe paden aan; weggetjes naar geluk. Als je regelmatig mediteert ben je beter in staat om zowel geestelijk als fysiek te ontspannen, je voelt je dankbaarder en je hebt minder last van stress. Allemaal vitaal voor je geluksgevoel.

 

bron: www.mindbodygreen.com

Jacqueline Holterbosch is mens, vrouw, moeder, redacteur, yoga- en meditatiedocent. Zij schrijft en verzamelt artikelen op het gebied van gezondheid, spiritualiteit, psychologie, yoga, persoonlijke ontwikkeling, voeding, schoonheid en human interest.

 

Wil je ook publiceren? Mail ons op heppiedepeppie@hotmail.com

6 Manieren om blue monday te overleven

De gedoodverfde derde maandag van januari schijnt bij velen de donkerste dag van jaar te zijn. Depressieve gevoelens, nergens zin in hebben en nergens een gat in zien. What to do? Lees verder


facebook