8 gouden ayurvedische tips


maandag 27 januari 2014

Als het kwik onder de 10 graden komt voel ik mij regelmatig beroerd, vooral in de herfst, winter en de koude delen van de lente. Dan heb ik het koud, prikt mijn huid, ben ik geïrriteerd en slaap ik slecht, amongst other things. Toeval of niet, meestal belt mijn fantastische vriendin en ayurveda specialiste Caro, mij juist op dat moment op en klaag ik steen en been tegen haar. Binnen no time somt ze een aantal cruciale tips op die ik even vergeten was, maar waarvan ik weet dat ze mij altijd binnen een dag als herboren laten voelen. Hier de Gouden Tips van Caro:

 

1. Olie Olie Olie
Ze kan het niet vaak genoeg tegen me zeggen. Olie is een wondermiddel. Zeker voor een dunnetje zoals ik. Smeer je elke dag van top tot teen in met sesamolie, laat een kwartiertje intrekken en spoel af onder de douche. In case of emergency doe ik dit voor het slapen gaan. Ik smeer me helemaal in, trek mijn oliepak aan (speciaal voor deze gelegenheid gereserveerde pyjama). Het stinkt vreselijk, maar o boy wat slaap ik heerlijk.

 

2. Drink gember, eet gember, bemin gember
Wonderbaarlijke oplosser van energiegebrek, verkoudheid en vermoeidheid.
Een paar plakjes in een thermoskan gekookt water voor de hele dag of 1 plakje in een glas kokend water bij je ontbijt of wanneer dan ook. Maakt je hele lijf weer warm. Ook door je warme eten verricht gember wonderen: het heft blokkades op en laat alles weer stromen.

 

3. KKV-thee of KVK-thee of VKK-thee
Huh? Ja, Komijn-Koriander-Venkel-Thee.. Het is een van de simpelste en doeltreffendste formules tegen verkoudheid en malaise. KVK-thee stimuleert het metabolisme en de spijsvertering zodat je je weer snel vitaal voelt. Het zuivert je bloed en is een supergoeie detox, je wordt er bovendien heerlijk rustig van… OOOOHM

 

4. Ghee
To keep the coat shiny. Gezond vet is ghee ofwel geklaarde boter: melk en afvalstoffen zijn er uitgefilterd zodat alleen de geneeskrachtige stoffen overblijven. 1 theelepeltje per dag is genoeg om energie op te bouwen,  te verjongen en kracht te geven. Het is het best verteerbare vet, aldus Ayurveda en helpt om voeding om te zetten in Prana: levensenergie voor mijn lichaam en geest.

 

5. Slik vitamine D
Nou die tip was onbetaalbaar. Snel 1000 iu genomen. De dag daarna appte ik haar: Caro ik voel me weer normaal!!! Need I say more?

 

6. Laat je masseren
Als ik geluk heb heeft ze een gaatje voor me vrij. Want Carolien is behalve ayurvedisch kok (Je. Weet. Echt. Niet. Wat. Je. Proeft.) ook ayurvedisch massagetherapeut. Tijdens anderhalf uur massage in meditatieve stilte ontspannen mijn lichaam en geest eindelijk. Mijn huid lijkt de warme olie op te slurpen. Mijn haren zien er niet uit en het duurt even voordat alle olie eruit is, maar wat voel ik mij top.


7. Warm, warmer, warmst
Als een echte mams vertelt ze me ook nog eens dat ik me toch echt goed moet aankleden. Een wollen of een zijden hemd is een must. Sinds jaar en dag doe ik dit trouw en ik moet zeggen ik kan niet meer zonder. Ook mijn Uggs doe ik niet meer uit. Good bye cold feet.


8. Eten, eten en nog eens eten
Als ik mij zo beroerd voel, stop ik meestal met eten of ga ik ongezonde rommel eten. Caro herinnert mij er ayurvedisch fijntjes aan om toch weer even die lekkere pompoensoep te maken, een blik kikkererwten open te trekken en mijn geroosterde boterhammen (= warm) goed te besmeren met ghee of pindakaas.
Ayurveda deelt voeding in naar effect op lichaam en geest. Als je voeding eet die specifiek bij jouw type past, geeft dat meer tevredenheid, vitaliteit, gezondheid en vermindering van klachten.
Mijn type heet ‘vata’ en die mag vet en warm eten. Voor mij geen raw food-dieet dus….

 

 

 

 

Carolien Hodes geeft Ayurvedische voeding- en leefstijladviezen, Ayurvedische kooklessen en Ayurvedische massages, ook zwangerschapsmassage, energiemassage na de bevalling, massages voor kinderen en ouders, yogabegeleiding individueel.

 

De praktijk van Carolien heet  Ahimsa Yoga en Ayurveda en bevindt zich in  het Utrechts Yoga Centrum aan de  Van Asch van Wijckskade 31, Utrecht. Voor informatie of een afspraak: 06-36 144 558 www.ahimsa-yoga-en-ayurveda.nl, info@ahimsa-yoga-en-ayurveda.nl

 

Wil je ook een artikel? mail ons op heppiedepeppie@hotmail.com


facebook